Pe data de 27 ianuarie, GÂNDUL.RO a prezentat o situație îngrijorătoare legată de construirea unui supermarket Lidl în centrul Branului. Locuitorii și-a exprimat nemulțumirea, în acest context, insistând asupra efectelor negative, pe termen lung, pe care le va avea amplasarea supermarketului într-o astfel de locație.
ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.RO, aceștia ne-au declarat că revolta lor nu este îndreptată împotriva construirii unui supermarket Lidl în Bran, ci împotriva locației care a fost aleasă (toate detaliile AICI).
Spre corecta informare a cititorilor noștri, GÂNDUL.RO a solicitat reprezentanților Lidl România un punct de vedere oficial referitor la această situație, iar Biroul de Presă al companiei ne-a transmis, ÎN EXCLUSIVITATE, că acest proiect intră, acum, în etapa de consultare publică, aceasta fiind ”o etapă firească” în orice astfel de proiect imobiliar.
Totodată, reprezentanții Lidl susțin, în răspunsul trimis pe adresa redacției, că aceste consultări sunt extrem de importante și au rolul de a asigura că ”investiția are acceptul comunității”.
”Vă mulțumim pentru solicitare. Proiectul pentru un magazin Lidl în comuna Bran intră în etapa de consultare publică, o etapă firească în evoluția oricărui proiect imobiliar, în care au loc discuții cu comunitatea. Consultările au un rol extrem de important în a asigura că orice astfel de investiție are acceptul comunității”, a transmis Biroul de Presă Lidl România.
Locuitorii din comun Bran susțin că amplasarea supermarketului Lidl în centrul localității nu ar face altceva decât să distrugă producătorii locali.
Tradițiile românești din zonă ar putea fi chiar desființate, va fi îngreunată, suplimentar, și – în viitorul mediu – vor fi desființate foarte multe locuri de muncă.
Diminuându-se afacerile din centrul Branului, vor fi afectate foarte multe familii de apariția supermarketului. Cei care lucrează în aceste mici afaceri locale vor trebui să își găsească locuri de muncă în altă parte. Probabil că vor migra către oraș. Localnicii nu vor merge să lucreze la Lidl. Același fenomen s-a întâmplat, de altfel, și în Bușteni.
”Nu suntem împotriva acestei companii, dorim ca zona să se dezvolte, dar amplasamentul ales nu este unul fericit. Este și un monument istoric acolo, dezvoltarea urbanistică uniformă va fi afectată, pe termen lung, dar acel spațiu a avut funcție de spațiu de locuințe. Și Castelul Bran va avea de suferit, indiscutabil. Turiștii vor veni, vor parca la supermarket, vor cumpăra produse mult mai ieftine de acolo, iar micii producători locali, cei care oferă produse tradiționale, vor fi afectați iremediabil”, a declarat Laurențiu Drăgan, director executiv al Asociației ”Bran-Moeciu-Fundata”, pentru GÂNDUL.RO.
Potrivit lui Marian Iacobescu, reprezentant al Asociației Crescătorilor de Animale din zona Bran, asociația a depus nenumărate adresa la Primăria Bran, solicitând susținere, cu atât mai mult în această perioadă de criză medicală,
Din păcate, declară Marian Iacobescu pentru GÂNDUL.RO, ”nu există susținere” din partea autorităților.
”Nimeni de acolo nu a vrut să țină cont de faptul că produsele noastre tradiționale, făcute după rețete vechi, cu ingrediente naturale, cu gust autentic, nu ar putea să concureze niciodată cu produsele ieftine și făcute din tot felul de ingrediente, produse vândute în supermarketuri. Nu am găsit o înțelegere, iar dacă se merge înainte cu ideea deschiderii unui astfel de supermarket în Bran, atunci va fi distrusă, în mod clar, principala noastră piață de desfacere și, automat, se vor pierde și foarte multe locuri de muncă. Noi, spre exemplu, prin membrii Asociației, asigurăm locuri de muncă pentru mai mult de 200 de oameni, fiind unii dintre principalii angajatori”, spune Marian Iacobescu.